Društvo

Maле шансе да Специјално тужилаштво РС преузме случај Ђорђа Ждрала

САРАЈЕВО - Драгиша Јокић, адвокат Ђорђа Ждрала, којег оптужница терети за убиство некадашњег начелника Управе полиције Републике Српске Љубише Савића Маузера, сматра да су мале шансе да би овај случај могло преузети Специјално тужилаштво РС.


Јокић је изјавио да је Специјално тужилаштво РС до сада имало прилику да избјегне сукоб надлежности са Тужилаштвом БиХ и да преузме овај случај уколико је сматрало да је то у интересу за РС, и да је с обзиром да то није учињено, оцијењено да предмет треба да води Тужилаштво БиХ.

"Сумњам да ће Специјално тужилаштво РС без претходног питања било каквог суда преузети тај случај. Међутим, уколико се то деси Специјални суд РС је обавезан да то процесуира, односно искључена је могућност да тада преиспитује своју надлежност", рекао је Јокић.

Он је додао да ће Суд БиХ, уколико се прогласи ненадлежним за овај предмет, доставити предмет надлежном Окружном суду у Бијељини, након чега би, према његовим ријечима, било логично да предмет заступа Окружно тужилаштво у Бијељини.

"Специјално тужилаштво РС не може тражити од Суда БиХ да преузме тај предмет, али може од Окружног тужилаштва у Бијељини, а ако се то деси, то би могло довести до правне ситуације коју ће бити тешко ријешити, и то само `преко кољена`", рекао је Јокић.

Из Суда БиХ Срни је речено да с обзиром да жалба Тужилаштва БиХ на рјешење којим се овај суд проглашава ненадлежним у предмету Ђорђа Ждрала нема законски рок, није извјесно да ће се о њој данас бити донесена одлука.

У рјешењу Суда БиХ наводи се да је у оптужници изнесен погрешан став Тужилаштва БиХ, којим своју и надлежност Суда за суђење у овом кривичном предмету заснива на рјешењу Суда од 19. јуна прошле године.

Притвор Ђорђу Ждралу у Суду БиХ истиче 12. августа.

Тужилаштво БиХ подигло је против Ждрала оптужницу која га терети да је учествовао у убиству накадашњег начелника Управе полиције РС Љубише Савића Маузера.

Ждрале је у Њемачкој ухапшен 17. јануара, а Интерполову потјерницу за њим расписао је Суд БиХ у септембру прошле године због сумње да је планирао и директно учествовао у убиству Маузера 7. јуна 2000. године у Бијељини.

Вођа криминалне групе из Источног Сарајева Ждрале изручен је 11. фебруара из њемачког затвора у Вајтерштату Суду БиХ у Сарајеву.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog