Društvo

БиХ пријети хипотекарна криза

САРАЈЕВО - Експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић сматра да БиХ пријети велика хипотекарна криза, коју би могле изазвати високе каматне стопе банака у БиХ које би ускоро могле поново бити повећане под маском изједњачавања са висином каматних стопа у региону, односно Србији.


"Узета су огромна средства, каматне стопе и цијене капитала су порасле, а привредне активности су замрле. Због свега тога фирме и грађани не могу враћети кредите, а свакодневно имамо ситуацију да банке продају некретнине. Масовним активирањем хипотека дошло би до великих понуда некретнина на тржишту, и у ситуацији када нема ко да купује објекте, они ће се продавати у бесцење", наводи Хасић.

Он сматра да у таквој сутуацији ни банке не би могле наплатити своја потраживања, те да би она била додатна усложњена ако би камате поново порасле.

Предсједник Удружења послодаваца у Федерацији БиХ Нихад Имамовић истиче да код привредника постоји велика бојазан да ће хипотекарна криза угрозити БиХ.

"Банке ће продавати објекте, привредне субјекте и имовину грађана. Објекти ће се продавати у бесцјење и онда ће на сцену ступити мешетари који ће све то поклопити. Због тога банке морају дати допринос стабилизацији кризе у земљи", наводи Имамовић.

Он истиче да је Централна банка БиХ смањила депозите комерцијалним банкама да би оне помогле привреди али да се то није десило, већ да су оне додатно закомпликовале процедуру при издавању кредита.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog