Svijet

Масовни протести против Обаминог плана за реформу здравственог осигурања

Десетине хиљада људи марширало је од Бијеле куће до
Капитол хила у Вашингтону протествујући због реформи здравства предсједника Барака Обаме.


Демонстранти критикују администрацију због "потрошње ван контроле", која укључује стимулативне пакете и финансијску помоћ банкама и аутомобилској индустрији.

Критичари реформи инсистирају да ће потрошња новца, добијеног од пореза, на здравствено осигурање повећати инфлацију и довести земљу до економске пропасти.

Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало "Рођен слободан, опорезован до смрти" док је један имигрант из Украјине написао "Имао сам довољно социјализма у СССР".

Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало "Рођен слободан, опорезован до смрти" док је један имигрант из Украјине написао "Имао сам довољно социјализма у СССР"

Демонстрације, које су организоване заједно са групом "Фридомворкс", покретом који се залаже са смањење пореза и мањи државни апарат, окупиле су људе из више америчких држава.

Демонстрације су услиједиле након што је амерички предсједник покушао да добије подршку за свој план реформи током скупа у Миниеполису.

Обраћајући се гомили од око 15.000 људи Обама је рекао да неће прихватити став "нема промјена" у овом питању које он сматра главним домаћим проблемом.

Обраћајући се гомили од око 15.000 људи Обама је рекао да неће прихватити став "нема промјена" у овом питању које он сматра главним домаћим проблемом

Он је додао да неће дозволити да "специјални интереси користе исте старе тактике да задрже ствари каквим јесу".

"Нећу прихватити статус кво. Овај пут и сада не", рекао је Обама.

Он је додао да је његов план отворен за идеје свих политичких групација у земљи.

"Ако долазите се озбиљним приједлозима ја ћу то саслушати. Моја врата су увијек отворена", рекао је Обама.

Он је упозорио да неће трошити своје вријеме на оне који вјерују да је "боља политика убити овај план него га побољшати".

Процјењује се да око 46 милиона Американаца нема здравствено осигурање, док се за још 25 милиона вјерује да имају неадекватно осигурање.

Процјењује се да око 46 милиона Американаца нема здравствено осигурање, док се за још 25 милиона вјерује да имају неадекватно осигурање

Према плановима предсједника Обаме, који се разматрају у Конгресу, предвиђа се проширење осигурања на све становнике, односно око 97 одсто Американаца, у исто вријеме реформишући систем да се спријечи спирални раст трошкова.

Здравствена заштита сада кошта државу 16 одсто од друштвеног бруто производа /ДБП/ што је скоро двоструко од просјека Организације за економску сарадњу и развој /ОЕЦД/.

Постоје приједлози да се државно осигурање "такмичи" са приватним осигуравајућим друштвима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog