Svijet

Ал-Каида дала наређење да се отимају странци у Авганистану

СИДНЕЈ - Високорангирани званичник Ал каиде позвао је талибане да отимају стране цивиле у Авганистану како би приморали међународне снаге да преговарају о размјени затвореника.


Некадашњи аналитичар аустралијске полиције за борбу против тероризма Лиа Ферел рекла је да је директиву објавио Мустафа Хамид познат и као Абу Валид ал Масри.

Према њеним ријечима, она је директиву, која је објављена на интернету, открила крајем јула када је завршавала докторску дисертацију о Ал каиди на Универзитету "Монаш" у Аустралији.

У Хамидовом документу под насловом "Амерички војник у Авганистану - први корак за ослобађање свих затвореника рата против тероризма" наводи се да недавно заробљавање америчког војника треба да служи као преседан у кампањи отмица држављана западних земаља како би се преговорима ослободили заробљени талибани или чланови Ал каиде.

Ферелова је нагласила да се у документу осуђује америчко поступање са затвореницима у Гвантанаму и позвао је талибане да на исти начин поступају са непријатељима, наводећи примјере отмица које су извршили припадници палестинске исламистичке организације Хамас и либанског Хезболаха.

Она је истакла да, међутим, Хамид у свом документу не позива на убиства талаца.

"Он не говори о егзекуцији затвореника. Само о киднаповању и држању талаца за потребе преговора. Није навео шта да се чини са затвореницима уколико преговори пропадну. Хамид, такође пише о узимању тијела погинулих америчких војника за које би преговарали претварајући се да су живи", истакла је Ферел ова. .

Шест седмица након објаве ове директиве у Авганистану је отет новинар америчког дневника "Њујорк тајмс" Стивен Фарел и његов авганистански колега. Британски новинар је почетком септембра ослобођен у акцији страних снага али је његов колега страдао.

Ферел је рекла да отмица новинара указује на то да су талибани разматрали Хамидов приједлог пошто је он веома близак са њиховим лидерима Мула Мухамедом Омаром и Џалалудином Хаганијем.

Хамид је ухапшен у Ирану 2003. године али је и даље утицајна личност у милитантном покрету и контакт са саборцима одржава преко исламистичких интернет страница.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog