Svijet

Франс прес у штрајку

ПАРИЗ - Запослени у француској новинској Агенцији Франс прес (АФП) ступили су у вишечасовни штрајк због најављене промјене статуса агенције.


Руководство намјерава да тај, сада јавни медиј, преведе у акционарско друштво, које би, додуше, остало у државној својини, али би, према њиховом мишљењу, могло боље да послује на тржишту као класични правни субјект.

Агенција је упозорила своје кориснике да ће између 14 и 20 часова добијати само кратке информације у случају важних догађаја. Штрајку су, на позив неколико синдикалних организација, приступили уредници који покривају домаће вијести, технички и административни радници.

АФП се налази у финансијским тешкоћама и предвиђа се да ће у овогодишњем буџету недостајати 2,4 милиона евра. Губици би могли и да се повећају на пет милиона евра, између осталог због пада прихода од регионалних медија и трошкова за мултимедијализацију информација.

АФП, заједно са изворно британским Ројтерсом и америчким Асошијетед пресом, спада међу најзначајније свјетске агенције. Дјелује у 165 земаља свијета, а за њега ради 2.900 новинара 80 народности. Дневно емитује 5.000 вијести на шест језика, 2.000 фотографија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog