Svijet

Нијемци без референдума овјеравају Лисабон

БЕРЛИН - Горњи дом њемачког парламента (Бундесрат) подржао је данас законодавне промјене којима је ослобођен пут за ратификацију Лисабонског уговора.


Горњи дом је одобрио промјене након захтјева Врховног суда Њемачке да влада канцелара Ангеле Меркел изврши промјене закона о Лисабонском уговору како би био усклађен са њемачким Уставом.

Потврда промјена закона у Бундесрату значе да њемачки предсједник може да потпише Лисобонски уговор. Доњи дом њемачког парламента је током протекле седмице одобрио промјене.

Законодавне промјене обавезују њемачку владу да обавијести парламент "темељно и што је прије могуће" о пословању ЕУ и наведена су права парламента да изрази своје званично мишљење о било којој теми о којој влада води разговоре у ЕУ.

Њемачка и још само три земље чланице ЕУ, Чешка. Ирска и Пољска, нису још одобриле Лисабонски споразум.

Ирска одржава други референдум почетком идућег мјесеца пошто су гласачи 12. јуна прошле године одбацили Лисабонски уговор и у Бриселу влада забринутост да би се то могло поново догодити.

Очекује се да ће евроскептични предсједници Чешке Вацлав Клаус и Пољске Лех Качињски подржати споразум уколико то учине гласачи у Ирској.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog