Svijet

Палестини и убудуће неопходни донатори

РАМАЛА - Донаторске земље мораће да наставе да у великој мјери помажу палестинску владу, уколико Израел не дозволи већи проток палестинских добара на израелско и свјетско тржиште, пише у извештају Свјетске банке, објављеном данас.


„Уколико се ускоро не направе велики кораци ка омогућавању одрживог раста приватног сектора, нарочито у побољшању приступа палестинске робе израелским и међународним тржиштима, било преко Израела, Јордана или Египта, Палестинским властима ће наставити да буду потребне велике количине новца донаторске помоћи", пише у извештају Свјетске банке.

Свјетска банка је то упозорила уочи састанка представника донаторских земаља, који следеће недеље треба да буде одржан у Њујорку, на маргинама заседања Генералне скупштине УН.

Донатори би требало да преиспитају своју шему помоћи, која се базира на претпоставци да би „убризгавање" веће количине новца у палестинске територије побољшало развој економије и постепено Палестинце учинило мање зависним од помоћи.

Донаторске земље су од 1993. дале милијарде долара Палестинцима, у покушају да оживе њихову економију, прилично ослабљену конфликтом са Израелом, али и израелским рестрикцијама на проток роба и људи на палестинским територијама.

Палестинске власти су 2008. примиле 1,8 милијарди долара, а у овој години се очекује да добију 1,1 милијарду долара.

Новац одлази палестинским властима председника Махмуда Абаса, који контролише Западну обалу и жели да путем мировних преговора са Израелом успостави палестинску државу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog