Svijet

Ахмадинеџад: Никада нећемо престати са обогаћивањем уранијума

ВАШИНГТОН - Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад је на америчкој телевизији изјавио да никада неће одустати од нуклеарног програма само да би умирио скептике на Западу.


Ирански лидер у интервјуу америчкој телевизији НБЦ није дао директан одговор на питање да ли постоје околности у којима би Иран произвео атомску бомбу.

„Нама није потребно нуклеарно оружје", рекао је Ахмадинеџад.

„Ми сматрамо да не постоји никаква потреба за таквом врстом оружја и начин на који се ствари одвијају у свијету потврђују наш став", додао је он.

Иран упорно тврди да је његов програм обогаћивања уранијума намијењен искључиво за производњу електричне енергије, а не фисионог материјала за прављење бомбе, иако у тој земљи не постоје нуклеарне централе које користе слабије обогаћени уранијум.

Иран ће 1. октобра разговарати са великим свјетским силама које су забринуте због његове нуклеарне стратегије.

Г5 плус један, коју чине Америка, Велика Британија, Кина, Француска, Русија и Немачка, страхују да је сврха иранског програма обогаћивања уранијума производња атомске бомбе.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон је ове недеље изјавила да тема сваких разговора са Ираном мора бити нуклеарни програм те земље.

„Ми смо увек вјеровали у разговор, у преговоре. Ми размишљамо на такав начин и то се није промијенило", рекао је Ахмадинеџад.

„Али никада нећемо обуставити процес обогаћивања уранијума у мирнодопске сврхе", прецизирао је ирански предсједник.

Међународна агенција за атомску енергију је саопштила да нема доказ да Иран има или да је икада имао тајни војни нуклеарни програм, демантујући вијест да је закључила да се Иран налази у процесу производње атомске бомбе, коју су објавили медији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog