Društvo

Aгенција за статистику БиХ: Закон о попису, што прије

САРАЈЕВО - Уколико закон о попису становништва не буде донесен у скорије вријеме, Агенција за статистику БиХ и ентитетски заводи неће успјети да ураде све предвиђене активности у наредних годину дана, изјавио је директор Агенције Зденко Милиновић.


"За нас у струци сада је најважније да се донесе закон о попису, јер било какве даље озбиљније припреме без закона, без утврђеног начина његовог финансирања нису могућа", рекао је Милиновић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, Агенција за статистику и ентитетски Заводи тренутно раде на методолошким припремама за попис становништва у БиХ, те на додатним анализама потребног буџета, а ради се анализа плана потребних средстава по појединим категоријама и ставкама.

Он је рекао да ће наредне седмице у Бањој Луци бити одржан састанак запослених у све три статистичке институције на којем би требало да се финализирају упитници у вези пописа становништва.

Према његовим ријечима, ускоро би требала бити организована студијска посјета Србији, на којој ће ова држава презентовати резултате пробног пописа и њихова искуства, а који је планиран у БиХ за април наредне године.

"Ова презентација је значајна за нас, јер ми нисмо имали попис од 1991. године, а запослени у статистичким институцијама немају директног искуства, осим неких пар људи који су то радили раније", нагласио је Милиновић.

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ прошле седмице нису могли да се усагласе о закону о попису становништва.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog