Politika

Инцко се нада да ће РС одустсти од усвојених закључака

БАЊА ЛУКА - Високи представник за БиХ Валентин Инцко изразио је наду да ће политичко вођство Републике Српске одустати од усвојених закључака који се тичу његове одлуке о будућем статусу предузећа ''Електропренос''.


Инцко је истакао да су његове одлуке чисто ''техничке'', наводећи да је директору Душану Мијатовићу, те Управном и Извршном одбору ове компаније продужио мандат како би она могла даље да функционише.

Наводећи да су власници овог акционарског друштва ФБиХ и РС, Инцко је нагласио да два власника треба да се договоре о будућем развоју тог предузећа и изразио наду ће премијери РС и ФБиХ наћи конструктивно рјешење.

Иако је РС одбацила ту његову одлуку, Инцко је изразио увјерење да ће се, ако РС још једном размотри ситуацију и профит од тог предузећа, два власника договорити о будућности предузећа.

''За танго је потребно двоје. Не може само једна особа да га игра'', рекао је Инцко за и нагласио да два власника морају и да одлуче у случају да желе ликвидирати компанију.

Одговарајући на констатацију новинара да има много предузећа у којима има проблема и да би могао да интервенише и у њима, Инцко је истакао да би му било драго да користи бонска овлашћења да би покренуо привреду.

Он је за ''Електропренос'' рекао да је то јако здраво предузеће које је 2007. и 2008. године остварило профит од 55 милиона КМ и 5,5 милиона КМ пореза.

''Посљедњих годину дана то предузеће није добро функционисало због непродужених мандата и других разлога. У том предузећа сада треба да се налази 150 до 170 милиона КМ за будуће инвестиције. Мислим да то предузеће треба одржати у животу и зато сам ја продужио мандате'', нагласио је Инцко.

Он је истакао да је 1999. године донесена одлука да се у случају законите подјеле ''Електропреноса'' имовина те компаније која се налази у Брчко дистрикту аутоматски сматра имовином дистрикта, те додао да су некадашњи премијери РС Драган Микеревић и ФБиХ Ахмет Хаџипашић 2. јуна 2005. године на основу Дејтона потписали уговор о оснивању ''Електропреноса'' и да су одговарајући закони прихваћени у парламенту БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog