Društvo

Стручњаци из Београда о Електропреносу: Припада искључиво ентитетима

БАЊА ЛУКА - Независни члан Управног одбора "Електропреноса БиХ" у вријеме конституисања компаније доносио је оснивачка акта на основу изузетно широких овлашћења и наступао као својеврсни протектор јавног интереса потпуно независно од акционара, Републике Српске и ФБиХ.


Констатовано је то у стручној анализи коју је за потребе Владе РС урадио Електроенергетски координациони центар из Београда.

„То представља још један од куриозитета у процесу формирања компаније који се не може пронаћи нигдје у свијету. Ово се не може ничим објаснити осим посебним положајем и утицајем међународне заједнице у политичком систему БиХ у то доба", наглашено је у анализи тима електроинжењера, професора организационих наука и правних стручњака.

Када је ријеч о доношењу важних одлука у „Електропреносу БиХ", експерти су уочили да је евидентно да у овој компанији одлуке доносе без уважавања ставова, мишљења и аргумената представника РС.

Управни одбор „Електропреноса БиХ" чини осам чланова од којих су четири из ФБиХ, три из РС и један независни члан. Одлуке у овом органу се доносе већином гласова, дакле представници РС увијек бивају прегласани.

У управи компаније учествује шест директора - генерални директор и пет извршних од којих су два из РС, а четири из ФБиХ. Одлуке у управи се доносе већински, прегласавањем, значи поново на штету РС.

Чињеница да компанија у свом називу садржи одредницу и да је доносилац закона којим је успостављена компанија Парламент БиХ, не треба да збуњује када је ријеч о власништву над компанијом. Оно неспорно припада ентитетима, тако да БиХ није власник акција ове компаније, ни директно ни индиректно.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog