Republika Srpska

Пољопривредници одустају од сјетве пшенице?

БАЊА ЛУКА - Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Владимир Усорац изјавио је да велики број пољопривредника, и поред тога што су цијене репроматеријала за јесењу сјетву у Српској ниже него лани, размишља да одустане од сјетве пшенице, јер имају залиха које нису успјели да продају.


Он је рекао да пољопривреднике ове јесени очекује јефтинија сјетва, али да је интересовање у односу на прошлу годину знатно мање, подсјетивши да млинари љетос нису хтјели да купе пшеницу од домаћих произвођача, јер им је увозна наводно била повољнија.

Усорац је рекао да је ђубриво ове јесени готово дупло јефтиније него лани, а да су повољнији и остали репроматеријали, те додао да ће се већина пољопривредних произвођача одлучити да сије друге културе, које дају веће приносе и користе се за исхрану стоке.

Он је навео за "Глас Српске" да би у оквиру јесење сјетве у Српској свим културама требало бити засијано око 30.000 хектара површина, прецизиравши да би пшеницом требало бити засијано нешто више од 10.000 хектара, док ће се јечам, тритикале и стале траве сијати на укупно 15.000 хектара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog