Republika Srpska

Велика чистка у аустријском авио превознику

БЕЧ - Аустријска авиокомпанија АУА, коју је недавно купила њемачка "Луфтханза", отпустиће 1.500, умјесто 1.000 запослених, колико је раније најављивано. Према актуелној најави, то би значило да ће АУА смањити број запослених на 6.000.


Шеф управног одбора АУА Петер Маланик није желио да каже да ли ће ово смањење бити коначно.

"Крај је тек када постанемо профитабилно предузеће. Не можемо промијенити тржиште, већ само наше трошкове", објаснио је он.

Смањењем броја радних мјеста погођени су, прије свега, запослени у администрацији и техничко особље.

Запослени у АУА убудуће ће обављати само "дневно одржавање технике", док ће све веће техничке провјере бити спроведене у концерну.

У техничкој служби АУА тренутно је запослено 1.300 људи, од којих ће 300 до 350 добити отказ. Међутим, пошто у свијету постоји недостатак добро обученог авио-техничког особља, запосленима које погађа мјера штедња нуде се радна мјеста у техничким службама "Луфтханзе" на Филипинима и Малти.

АУА смањује и број летелица, па ће број авиона, после избацивања из флоте авиона од 50 места, пасти са актуелних 91 на 84.

Због избацивања малих авиона из флоте АУА, у техничкој служби тренутно има више посла него раније. Наиме, авиони који треба да се продају, морају најприје, према међународним нормама, бити у потпуности провјерени и сервисиани, што води ка повећању прековременог радног времена, па се очекује да ће смањења радних мјеста у техници услиједити тек идуће године.

У склопу мјера штедње, АУА је затражила од предузећа које је опскрбљују да смање цијене. Свим добављачима, изузев нафтној компанији ОМВ, упућено је писмо у којем се захтјева јасно смањење цијене услуга уколико желе и даље да послују са компанијом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog