Politika

Иво Миро Јовић: Треба стати на лопту

БАЊА ЛУКА - Делегат ХДЗ БиХ у Дому народа парламента БиХ Иво Миро Јовић сматра да је изузетно важно отворити културу дијалога, јер уколико се буде радило "утук на утук" БиХ неће далеко стићи.


Коментаришући посљедње наметнуте одлуке високог представника у вези "Електропреноса БиХ", које је Влада Српске одбила, Јовић је рекао да се културом дијалога може доћи до рјешења која ће бити прихватљива за све.

"Спортским жаргоном речено, у овом тренутку треба `стати на лопту`, а релевантни да сједну и разговарају о тренутној ситуацији", нагласио је Јовић.

Коментаришући честе изјаве бошњачких лидера из Сарајева о присуству и останку међународне заједнице у БиХ и њеној помоћи само Бошњацима, Јовић је рекао да је то присутно од 1990. године приказивањем да су само Бошњаци жртве рата.

"Бошњаци су то касније наставили утицајем на Хашки суд, а данас мисле да ће неко други сервирати и поклонити земљу. Они који у БиХ размишљају да се може направити земља на штету другог грдно се варају, нити је то по људском нити по божијом закону. Можемо направити земљу да нам свима буде добро и кад то схвати политички врх Бошњака биће све у реду", поручио је Јовић.

Он је рекао да нема ни једног проблема у БиХ који се међусобно не може ријешити договором, ако су стране спремне да постигну циљ.

Јовић је нагласио да пруски процес, који се може и другачије назвати, нема алтернативу за БиХ, јер он садржи договор представника три народа, а договору нема алтернативе или нема будућности БиХ.

Он је изразио увјерење да ће до разговора политичких лидера у БиХ доћи што прије, јер је то, како је нагласио, боље за све у БиХ.

Према његовим мишљењу, БиХ је све више удаљенија од Европе, нешто мало се приближава НАТО, лошије се живи, а спорије се иде ка Европи.

Јовић је поновио да се залаже да и Хрвати, као конститутивни народ у БиХ, морају да имају свој простор, као што то имају и остала два конститутивна народа у БиХ.

"Сва три народа морају имати једнакоправну ситуацију, под истим околностима у истој земљи. Знам да то није лако постићи , јер је опредјељење великог дијела међународне заједнице и домаћи проблеми онемогућавају да се постигне такав резултат, али је једно сигурно - нема будућности без правде и правичности", нагласио је Јовић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog