Društvo

Србија у Европи: Дијаспора у Србији

БЕОГРАД - Министарство за дијаспору у сарадњи са Европским покретом у Србији покренуло је пројекаат „Србија је у Европи", чији је циљ заједнички рад на побољшању слике Србије у свијету и укључивање дијаспоре у процес европске интеграције Србије.


"Намјера нам је да српску заједницу у европским земљама позиционирамо као организовану, поуздану и истрајну у његовању сопственог језичког, националног и културног идентитета. Желимо да дијаспору представимо као равноправног члана локалне заједнице, која ужива подршку матичне државе и доприноси поправљању слике Србије у земљи у којој живи", објашњава Срђан Срећковић, министар за дијаспору.

Кључна активност у реализацији овог пројекта, додаје Срећковић, биће обучавање чланова српских клубова, удружења и организација за писање пројеката и аплицирање за средства из фондова Европске заједнице, европских градских и регионалних фондова.

"Кроз овај пројекат грађани Србије у иностранству упознаће се и са реформама које се спроводе у оквиру процеса европских интеграција Србије и биће им представљене могућности за ближу сарадњу институција у Србији и организоване дијаспоре у европским земљама", истиче Срећковић.

Прва фаза пројекта, такозвани пилот пројекат, почиње у новембру ове године у Њемачкој, у Штутгарту, у сарадњи са Савезом српских удружења у овој земљи. Министарство за дијаспору ову акцију сагледава дугорочно, с циљем да након Њемачке покрије и остале европске земље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog