Svijet

Гадафи и Чавес за слободу Африке и Ј. Америке

ПОРЛАМАР - Венецуелански предсједник Уго Чавес и либијски вођа Моамар Гадави упутили су позив афричким и јужноамеричким лидерима да се уједине како би се супротставли привредној доминацији Запада и створили мултиполарни свијет умјесто једнополарног или двополоарног какав је данас.


Најављујући да је ово „почетак спасења нашег народа", Чавес је истакао да би афричко-латиноамерички самит, који се одржава послије засједања Генералне скупштине УН и самита Г20 у Пицбургу на венецуеланском острву Маргарита, требало да помогне углавном сиромашним земљама да мање зависе од Европе и САД.

„У 21. веку неће бити биполарног свијета, неће бити ни једнополарнох. Биће мултиполарни. Африка ће бити важан географски, привредни и друштвени стожер. Јужна Америка такође", рекао је Чавес јуче, првог дана самита лидера Африке и Јужне Америке чији је домаћин и који се данас завршава.

„Свијет не чине пет земаља из Савјета безбједности УН. Свјетске силе желе да задрже своју моћ. Када су имали прилике да нам помогну, понашали су се према нама као према животињама, уништавали су нашу земљу. Сада треба да се боримо и да изградимо нашу сопствену моћ", рекао је Гадафи у свом обраћању учесницима самита.

Остали лидери присутни на самиту такође су говорили о великим свјетским проблемима, али су њихови ставови били далеко умјеренији од Чавесових и Гадафијевих.

Афрички и јужноамерички лидери би требало данас, завршног дана самита, да потпишу документ који позива глобалне институције као што су УН и Свјетска банка да сиромашним земљама пруже више подршке.

Предсједник Чавес је изјавио и да су се јужноамеричке земље сложиле да покрену оснивање регионалне банке за развој „Банко дел сур" са седам милијарди долара капитала, која би била пандан великим мултилатералним институцијама као што је ММФ.

То је идеја која се јављала и на прошлим самитима афричких и јужноамеричких земаља али је увијек остала мртво слово на папиру.

И ове године је прво било ријечи да ће та регионална банка имати почетни капитал од 20 милијарди долара.

Венецуелански званичници су касније објаснили да је та већа цифра помињана као сума која би се могла скупити током времена.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog