Svijet

Kинески премијер се спрема у Пјонгјанг

СЕУЛ - Кинески премијер Вен Ђијабао посјетиће почетком идуће седмице Сјеверну Кореју, јавила је данас сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.


Аналитичари наводе да би овом посјетом кинеског премијера Сјеверној Кореји могли бити "оживљени" застали преговори око окончања нуклеарног програма Пјонгјанга.

Сјевернокорејска новинска агенција јавила је да ће кинески премијер "допутовати у званичну посјету добре воље" 4. октобра.

Јужнокорејска новинска агенција Јонхап је, позивајући се на дипломатске изворе, јавила да је могуће да ће током посјете кинеског премијера бити говора о нуклеарном разоружању Сјеверне Кореје.

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ил је током посјете кинеског представника рекао да ће путем вишестраних разговора сарађивати на питању окончања нуклеарног програма његове земље.

Сјеверна Кореја је и раније давала слична саопштења којих се није придржавала.

Прије пола године Сјеверна Кореја се повукла из разговора са међународном заједницом након што су УН увеле санкције Пјонгјангу због нуклеарне пробе извршене у мају.

Прије годину дана прекинути су разговори између двије Кореје, Кине, Јапана, Русије и САД и Пјонгјанг је најавио да ће бојкотовати све сједнице све док Вашингтон не одустане од непријатељског става.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog