Svijet

Иран испитује домет ракета

ТЕХЕРАН - Иран је испалио ракету средњег домета, само дан након што је Револуционарна гарда у склопу војних вјежби испалила пројектил кратког домета - јавила је данас државна телевизија.


Ирански сателитски канал на енглеском језику "стејт прес те-ве" јавио је да је Гарда испалила пројектила "шахаб 1 и 2" који имају домет између 300 и 700 километара, те да ће ракета са дужим дометом бити испаљена касније током дана.

Аналитичари наводе да све указује на то да ће бити испаљен пројектил "шахаб 3" за који ирански званичници наводе да има домет око 2 000 километара.

Овај пројектил посљедњи пут је пробно испаљен средином 2008. године.

Иранске војне вјежбе дешавају се у вријеме повећаних тензија у спору Техерана и Запада око намјене нуклеарног програма, јер је Исламска република крајем прошле седмице објавила да посједује и друго постројење за обогаћење уранијума.

Западне земље на челу са САД сумњају да Иран под окриљем цивилног нуклеарног програма покушава да развије атомско наоружање што Техеран негира тврдећи да је програм искључиво намјењен у цивилне сврхе првенствено за стварање електричне енергије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog