Svijet

Расмусен: Савезници из НАТО не забушавају у Авганистану

ВАШИНГТОН - Нови генерални секретар НАТО, Андерс Фог Расмусен, у свом првом већем говору у САД од како је ступио на ову функцију ће одговорити на, како је рекао, сумње које постоје у Америци око Алијансе и страховања да "савезници бјеже од борбе у Авганистану".


У припремљеним коментарима у које је агенција Ројтерс имала увид, Расмусен ће објавити да постоји потреба за више ресурса за борбу против талибана усљед све већих западних жртава у Авганистану и мање подршке јавности мисији.

Међутим, Расмусен је такође истакао да је умањење досадашњих напора савезника НАТО контрапродуктивно, неоправдано што би их могло навести да се у будућности "мање труде и жртвују".

"Мало сам забринут због сумње које посљедњих дана чујем у САД о НАТО. Умањивање европских и канадских доприноса, што неки у САД повремено говоре, могло би довести и до остварења тих сумњи", наводи се у коментарима Расмусена припремљеним за говор у Атлантском савјету у Вашингтону.

Расмусен у свом говору истиче да 9 000 додатних "неамеричких војника који су се у протеклих 18 мјесеци придружили напорима у Авганистану указују на то да савезници не бјеже од борбе".

Према посљедњим резултатима спроведених са обје стране Атлантика, подршка јавности осмогодишњем сукобу у Авганистану за који је командант НАТО и амеречких снага амерички генерал Стенли Мекристал упозорио да се суочава са неуспјехом уколико не буду послата појачања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog