Svijet

Онтарио тужи фабрике цигарета због обољелих пушача

ТОРОНТО - Канадска провинција Онтарио саопштила је да је покренула судски поступак, тражећи од дуванских компанија одштету од 50 милијарди канадских долара (45,9 милијарди УС долара), којом би се покрили трошкови за лијечење обољелих пушача које су порески обвезници од 1955.


Онтарио је тиме постао трећа од 10 канадских провинција које су тужиле канадске произвођаче цигарета, који су сви подружнице иностраних дуванских компанија, укључујући „Филип Морис Интернешенел", „Бритиш америкен тобако" и „Џепен тобако".

Ова судска тужба Онтарија, најмногољудније канадске провинције, планирана је у оквиру закона, усвојеног раније ове године, и њоме се захтјева надокнада ранијих и садашњих трошкова за здравствену заштиту пушача.

Та провинција указује да јој коришћење дуванских производа причињава трошкове за здравствену заштиту од 1,6 милијарди канадских долара годишње и да узрокује око 13.000 смртних случајева сваке године.

Пушење је главни узрочник обољевања и преране смртности становништва Онтарија.

Усвојени пропис омогућава Онтарију да директно тужи дуванске компаније за наводно причињене штете и да одређује надокнаду у складу са тржишним удјелом дуванских компанија.

Двије друге провинције, Британска Колумбија и Њу Брунсвик, већ су поднијеле тужбе против произвођача цигарета, а остале провинције, изузев двије, донијеле су прописе који стварају основу за покретање тужби.

Велике дуванске компаније у САД су 1998, послије вишегодишњих судских спорова, пристале да исплате америчким савезним државама више од 200 милијарди долара за надокнаду трошкова за лијечење обољелих пушача.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog