Svijet

Европски парламент има "нове погледе" на Русију

БРИСЕЛ - Чланови Европског парламента из централне и источне Европе предочили су Бриселу другачију перспективу кад је ријеч о односима са Русијом и о енергетској сигурности Европске уније, изјавио је предсједник Парламента Јержи Бузек.


„Веома смо заинтересовани, и понекад забринути за односе ЕУ и Русије. То је веома осјетљиво питање за неке земље, нарочито балтичке, које су биле у саставу Совјетског Савеза. Русија нам је, наравно, потребна, али мислим да смо и ми потребни Русији и да нашу сарадњу треба да заснивамо на заједничким прописима и вриједностима", рекао је он.

Бузек, бивши премијер Пољске и активиста покрета Солидарност, први је предсједник Европског парламента из бивших комунистичких чланица Европске уније које су се прикључиле том блоку 2004.

Бузек је истакао да питања демократије и људских права „никада не треба да буду занемарена у разговорима с Москвом", као и са другим великим моћницима, као што је Кина.

Кад је ријеч о „енергетској сигурности", изразу који се појавио у Европи послие неколико прекида испорука природног гаса из Русије, Бузек је упозорио да билатерални споразуми с руским испоручиоцима наносе штету интересима ЕУ.

Он је изразио „јаку вјеру" у пројекат изградње гасовода „Набуко", који треба да смањи енергетску зависност ЕУ од Русије, док је истовремено указао да гасовод „Јужни ток", ривалски руски пројекат који подржавају Италија и Француска, „слаби наш ЕУ пројекат".

„Ми доносимо одлуке базиране на нашим сопственим интересима, али оне веома често нису у интересу цијеле ЕУ. Било би боље ако бисмо могли да доносимо одлуке на нивоу ЕУ, узимајући у обзир дугорочну перспективу, а не само једну или двије године", рекао је Бузек.

Преговори о новом Споразуму о партнерству и сарадњи између ЕУ и Русије показали су се као „веома тешки" због одбијања Русије да усвоју Енергетску повељу, указао је Бузек, мислећи на стари споразум који треба да помогне компанијама из ЕУ да инвестирају у руски енергетски сектор.

Он је, међутим, остао оптимиста у погледу тога да ће нова енергетске политика ЕУ уродити плодом у наредним годинама.

„Нашем заједничком тржишту капитала, роба и услуга биле су потребне године да се изгради и да функционише како треба. Тек смо почели са заједничком енергетском политиком и већ смо донијели неке важне одлуке, као што је прекогранично повезивање гасовода и електросистема са циљем рјешавања проблема са гасом и електричном струјом унутар ЕУ и међусобног помагања у случају неопходности", указао је Бузек.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog