Društvo

Синдикална акција ''За правду и хуманост''

БАЊА ЛУКА - Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске у новом сазиву данас је покренуло акцију под називом "За правду и правичност" посвећену заштити радничких права с циљем очувања достигнутог нивоа права радника регулисаних Законом о раду и колективним уговорима.


"Ова акција тражи савезнике у добрим послодавцима и у онима који су мање добри, тражи савезнике у контролним органима РС и тражи подршку Владе РС", рекла је новинарима предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Она је позвала послодавце, контролне органе и Владу РС да подрже ову синдикалну акцију, да дају подршку добрим послодавцима, а осуде и казне прекршиоце закона и колективног уговора.

Мишићева је објаснила да је један од највећих разлога за покретање ове акције заштита радничких права у чињеници да се за првих шест мјесеци ове године 4 500 радника обратило синдикату тражећи заштиту својих права.

Према њеним ријечима, ови радници су се жалили синдикату јер им се не исплаћују плате, због радног времена које је супротно законским одредбама, зато што немају право на годишњи одмор, топли оброк, као и зато што им се ускраћује право да у свом предузећу формирају синдикалну организацију.

Она је констатовала да данас у РС постоје двије категорије радника - они који раде у привреди и прерађивачкој индустрији и они који су у ванпривредним дјелатностима, наглашавајући да су у најтежем положају управо радници запослени у производњи, којима су, како је рекла, одузета готово сва радничка права, а колективни уговори се не примјењују.

"У враћању и остваривању радничких права оштећени радници се упућују на судове, а сви знамо како ради наше правосуђе и колико дуго трају ти спорови", рекла је Мишићева.

Она је додала да ће синдикална акција "За правду и правичност" бити промовисана на првој наредној сједници Предсједништва Савеза синдиката РС са свим детаљима и активностима које су планиране.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog