Društvo

Србија: Четврта најстарија популација на свијету

БЕОГРАД - Србија се са 15,7 одсто грађана старијих од 65 година налази на четвртом мјесту листе најстарије популације свијета - рекао је потпредсједник Владе Србије Јован Кркобабић поводом 1. oктобра - Међународног дана старих особа.


Кркобабић је на састанку са представницима организација које воде бригу о старима, рекао да је старима, с обзиром на то да су се својим радом одужили друштву, неопходно да им се и у периоду транзиције обезбиједи достојанствен живот.

Он је нагласио да старе особе не смију да буду третиране као терет друштва, већ као његов саставни, врло осјетљив и значајан дио, који заслужује највећу друштвену пажњу - саопштено је из Кркобабићевог кабинета.

У Србији је број становника млађих од 15 година већ готово изједначен са бројем старијих од 65 година, док стручњаци УН предвиђају да ће до 2050. године први пут у историји човјечанства број старих у свијету премашити број младих.

Према резултатима пописа из 2002. године више од 900.000 особа у централној Србији и око 300.000 у Војводини старо је 65 и више година.

Представници организација који воде бригу о старима упозорили су на драматичан положај сеоских старачких домаћинства, слабу координацију свих организација који се баве проблемом старих, њиховом дискриминацијом, као и потребе развоја институционалне мреже социјалних установа које брину о старима, док је Кркобабић обећао подршку у рјешавању ових проблема.

Кркобабић је примио представнике организација Геронтолошког друштва Србије, Црвеног крста Србије, Савеза пензионера Србије, Савеза бораца Србије, Фонда Бранке и Млађе Веселиновић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog