Društvo

Касиповић и Брадић о културном наслијеђу и филму

БАЊА ЛУКА - Министар културе Србије Небојша Брадић изјавио је, послије сусрета у Бањој Луци са министром просвјете и културе Републике Српске Антоном Касиповићем, да су у разговору иницирали међународну конференцију о културном наслијеђу, која ће бити одржана у наредном периоду.


Брадић, који је са Касиповићем потписао изјаву о намјерама о културној сарадњи два министарства - темељни документ који ће бити подлога за анекс споразуму о сарадњи два министарства, истакао је такође да је посебно важна културна или креативна индустрија.

Касиповић је истакао да „нам предстоји још много квалитетне сарадње, заједничких пројеката и наступа према Европи и свијету".

Према ријечима Брадића, прецизирање споразума о културној сарадњи између Србије и Српске у наредном периоду дефинисаће интензивнију сарадњу између институција, група и појединаца у области културног стваралаштва и заштите културног наслеђа.

„Сарадња у области културне индустрије између Србије и Српске тече у домену филма", рекао је Брадић, изражавајући задовољство што ће се у наредном периоду суфинансирати заједнички пројекти умјетника, филмских стваралаца из Србије и Српске.

Он је истакао да је у том смислу важан филм „Непријатељ", режисера Дејана Зечевића, чије снимање почиње за неколико дана.

Брадић је рекао да ће Министарство културе Србије издвојити 19 милиона динара за овај филм, док је Министарство просвјете и културе Српске подржало овај филм у овој фази са нешто више од 50.000 евра.

Министар културе Србије је подсјетио да је у протеклом периоду успјешно реализована копродукција на филмовима „Турнеја" и „Свети Георгије убива аждаху".

Он је истакао да је инициран и заједнички фонд из средстава обе владе, којим би се подстицали пројекти који доприносе јачању капацитета културног стваралаштва и развоју економије у овој области.

„Стратегије ће бити дефинисане у наредних месец дана, док се потписивање анекса споразума о културној сарадњи очекује у оквиру овогодишњег Сајма књига у Београду", рекао је Брадић.

Министар културе Србије је током боравка у Бањој Луци посјетио и Музеј савремене умјетности, где је у току изложба једног од најеминентнијих српских умјетника, професора Милете Продановића из Београда.

За ову прилику, Музеј савремене умјетности Српске приредио је и својеврсну изложбу каталога српских умјетника, који су у последњој деценији излагали у Музеју савремене умјетности, чиме је најбоље репрезентована добра сарадња са институцијама и умјетницима из Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog