Društvo

Ипак продужен рок за гашење ".yu" домена

БЕОГРАД - Међународни интернет регистар Ајкан (ICANN) је одобрио продужење рока за гашење интернет домена .yu до 30. марта 2010. године под условима који ће бити накнадно саопштени.


Како саопштио Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС), одлука о продужењу „живота" домена .yu донијета је на сједници Одбора директора Ајкана која још траје.

„Уколико услови за РНИДС буду прихватљиви, Управни одбор РНИДС ће донети одлуку о коначном датуму гашења преосталих 4.000 yу домена, о чему ће јавност бити благовремено обавјештена", наводи се у саоспстењу.

Стари интернет домен Србије са наставком .yu требало је да буде угашен данас, али је РНИДС затражио да се тај рок продужи.

Према наводима РНИДС, многи корисници у Србији нису спремни за гашење домена .yu јер се тај домен још доста користи за размјену електронске поште, а многе странице са наставком .yu и даље се налазе у базама података и претраживачима интернета.

Према подацима РНИДС, у старом .yu домену било је 40.000 адреса, од чега је 36.000 угашено јер их корисници нису продужили у предвиђеним роковима.

Регистрација домена са наставком .рс почела је 10. марта 2008. године, а до данас је регистровано 50.609 адреса.

Од тога је 27.958 са наставком .рс без поддомена, које могу регистровати и појединци и предузећа, 16.305 домена за предузећа са наставком цо.рс, 2.710 адреса за непрофитне организације са наставком орг.рс, 2.703 за појединце са наставком ин.рс и 933 адресе за образовне институције еду.рс.

Домен за државне институције промијењен је прошле године на гов.рс, док је мрежа ац.рс резервисана за државне универзитете.

Захтјеви за регистрацију домена предају се овлашћеним регистрима чији списак се може наћи на интернет сајту РНИДС-а www.rnids.rs.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog