Društvo

Kaсиповић: Српска, Европа и свијет говоре истим језиком

БАЊА ЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да Српска сваким даном настоји доказати Европи да са њом и остатком свијета говори истим језиком.


"Можда ће нас Европа боље разумјети порукама са манифестација које смо имали или које су у току и којима покушавамо доказати да ми стварно јесмо Европа", поручио је Касиповић на завршној свечаности Дана европске баштине у РС.

Отварајући изложбу плаката Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС под називом "Сеоска и градска кућа РС" синоћ у Народном позоришту РС у Бањoj Луци, Касиповић је изразио увјерење да је ово још једно легитимирање баштине РС у оквиру укупне баштине Европе.

"Надам се да нас све боље разумију и да ми све боље разумијемо добре вибрације које из Европе долазе према нама", рекао је Касиповић.

Обраћајући се на свечаности отварања изложбе плаката "Сеоска и градска кућа РС", уједно и завршној свечаности обиљежавања Дана европске баштине у РС, министар културе Србије Небојша Брадић подсјетио је да је почетком овог мјесеца потписана тзв. Пријепољска повеља која указује на значај културног насљеђа и бригу коју ће три државе у региону, БиХ, Србија и Црна Гора водити о културном насљеђу.

"Културно насљеђе није само дрво, камен... оно је фактор који може да омогући економски развој, развој културног туризма и других потенцијала којих у овом тренутку нисмо свесни", рекао је Брадић.

Директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС Горан Милојевић рекао је да синоћња свечаност слави завршницу десетодневног обиљежавања Дана европске баштине, манифестације којом се РС прикључила осталим европским државама.

Он је додао да ће Бањолучани имати прилику да погледају изложбу "Сеоска и градска кућа РС" у и испред Народног позоришта РС до 10. октобра, након чега ће плакати бити излагани у неколико градова широм РС.

У оквиру завршне свечаности Дана европске баштине у РС, синоћ је у Народном позоришту приказан и документарни филм Милована Пандуревића "Писмо Ивану".

Дани европске баштине у РС окупили су ове године шест републичких институција културе и двије невладине институције, које су под заједничком темом "Културни пејзаж" осмислиле десет најразличитијих културних програма.

Манифестација Дани европске баштине у РС почела је 10. септембра, а одржава се под покровитељством Министарства просвјете и културе РС.

Савјет Европе и Европска комисија 1991. године одредили су септембар као мјесец у коме се у цијелој Европи одржавају различите манифестације под заједничким називом "Дани европске баштине".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog