Društvo

Игор Мандић: Не дам Хрватску усташама

БЕОГРАД - Хрватски писац и новинар Игор Мандић рекао је да никакви судски процеси и кривично гоњење неће промијенити његове идеје да Срби и Хрвати треба да живе у заједничкој држави и истакао да стално брани Хрватску од усташа.


"Гласни дио националистичког пука прекрива могућност изражавања оваквих, рекао бих, позитивнијих идеја, али није истина да такве идеје не постоје код многих. Дубоко сам увјерен да постоје, јер ја стално браним Хрватску од усташа. Ја им је не дам. И зато та борба још траје", рекао је Мандић.

Истичући да су Срби и Хрвати 99 одсто ''слични, сродни, орођени, блиски, уједињени поријеклом словенским и доласком на Балкан'' и да због тога заслужују да живе заједно у једној држави, Мандић наводи да је вјерски расцјеп пореметио те односе и да њему као излаз једино преостаје да буде Хрват атеиста.

Он је навео да цркве Србе и Хрвате употребљавају као оруђе, као топовско месо за своје територијалне и друге претензије.

Мандић је додао да му је мана што му се допада Србија, а кривична пријава коју је против њега поднио предсједник Хрватске чисте странке права Јосип Миљак због позивања на заједнички живот Срба и Хрвата, ''може само да буде бура у чаши''.

Он је рекао да то што је рекао прије четири дана у телевизијској емисији представља "најдубљу истину коју годинама гаји у себи" и било му је важно да грађани чују да такве идеје постоје и да су оне заступљеније и раширеније него што се мисли.

Мандић је истакао да то што ће евентуално бити процесуиран спада у његов "рок службе" и додао да нападе на њега у Хрватској који су услиједили не доживљава трагично.

"Ја сам непопуларна особа, а непопуларни људи морају да дају непопуларне изјаве. Не могу да будем коректан и фин кад сам већ на измаку живота. Према томе, шта ми друго преостаје него да будем непопуларан", рекао је Мандић.

Уочи доласка Мандића у Лесковац, у Србији, гдје отвара књижевни фестивал, локална полиција је добила анонимне пријетње ''да усташи није мјесто у Србији'' и да ће ''браниоци Вуковара спречити његов долазак у Србију''.

"Све сам само не усташа, али националисти су свугде исте боје. Усијане главе је немогуће охладити", нагласио је Мандић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog