Svijet

Је ли и ово теорија завјере: Ахамдинеџад Јевреј!?

ЛОНДОН - Човјек који одбија Израелу право на постојање и пријети да ће га збрисати са лица земље - има тајно јеврејско поријекло, пише британски лист „Дејли телеграф" о иранском предсједнику Махмуру Ахмадинеџаду.


Лист указује на име које се види док Ахмадинеџад показује камери своје личне исправе на овогодишњим изборима. На документу се може видјети да је раније био познат као Сабурџиан, што је јеврејско презиме које означава оног који израђује тканину за сабур, молитвени шал иранских Јевреја.

Кратка руком додата ознака на документу указује да су чланови његове породице промијенили ово име у Ахмадинеџад, кад су прешли у ислам, послије његовог рођења.

Сабурџиани традиционално долазе из Арадана, Ахмадинеџадовог родног мјеста и стручњаци кажу да завршетак презимена "џиан" сугерише да се ради о врло религиозним Јеврејима.

Неки стручњаци су се одма почели утркивати објасне како ова чињеница објашњава Ахмадениџадове напада не Израел - покушај негације сопственог поријекла у средини гдје би иначе био у рањивом положају.

Ахмадинеџадови рођаци су раније рекли да је разлог за промјену презимена лежао „у мјешавини вјерских и економских притисака".

Сам Ахмадинеџад никад није демантовао да је његова породица промијенила презиме након преласка у Техеран, али никад није објаснио које име нити зашто, а један блогер, који је тражио да се Ахамдинеџадово порекло истражи, ухапшен је овог љета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog