Svijet

Нетанијаху Кремљу предао листу руских научника који раде за Иран!?

ТЕЛ АВИВ - Израелски премијер Бењамин Нетанијаху предао је Москви листу руских научника за које Израел вјерује да помажу Ирану у изградњи нуклеарног оружја, преносе израелски медији писање лондонског „Тајмса".


Нетанијаху је листу предао током тајне посјете Москви прошлог мјесеца.

„Тајмс" цитира извор близак руском министру одбране, који каже да је Нетанијаху представио „конкретне доказе" да Руси помажу Ирану да постигне поменути циљ, а да је Израел чувао листу у тајности да поштеди Москву политичке напријатности.

Израелски медији подсећају да је Нетанијаху прошлог мјесеца „нестао" на више сати током једног дана. У његовом кабинету је речено да обилази безбедносну локацију у Израелу, али се убрзо открило да је заправо путовао у Русију, што су касније потврдиле обе стране.

„Од самог почетка Израелци су жељели да посјета остане тајна", рекао је један званичник Кремља прије двије недјеље, истакавши да је тој жељи удовољено. Портпарол руског премијера Владимира Путина рекао је руској новинској агенцији Интерфакс да за посјету нису знали и да се Путин није састао са Нетанијахуом.

„Тајмс" пише да се на тврдње о помоћи руских научника гледа с опрезом, јер је прошло вреијме „фриленс руских научника". Званичници у Јерусалиму инсистирају, по писању лондонског листа, да било који руски научник који ради у Ирану може то да чини само уз дозволу Кремља.

Објављивање овог извејштаја услиједило је након што су се Иран и шест свјетских сила вратили преговорима на скупу у Женеви. Прегвори укључују и билатералне контатке са САД на највишем нивоу, наводи израелска штампа.

Иран инсистира да развија нуклеарни порграм у мирнодопске сврхе, а Израел и САД вјерују да је циљ развој нуклеарног оружја.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog