Svijet

Рејнфелт Чешкој и Британији: Не задржавајте Лисабон

ПАРИЗ - Шведски премијер Фредрик Рејнфелт затражио јер од Чешке и Велике Британије да не задржавају Лисабонски уговор.


Након што је на референдуму одржаном крајем прошле седмице у Ирској усвојен Лисабонски уговор чешки предсједник Вацлав Клаус један је од два кључна застоја за усвајање текста за реформу европских институција.

Клаус је познати евроскептик, али је чешки Уставни суд затражио од њега да не потписује Лисабонски уговор док не буде извршена ревизија легалности документа.

Аналитичари наводе да уколико Клаус буде задржао усвајање Лисабонског уговора довољно дуго до избора заказаних за идућу годину на којима би према резултатима анкета могла да однесе побједу Конзервтивна странка чији би представници могли да позову на одржавање националног референдума и да замрзну процес имплементације.

Рејнфелт је у изјави за француски дневник "Монд" рекао да је обавеза Клауса да потпише Лисабонски уговор у року од двије до три седмице од доношења одлуке чешког суда.

Шеф шведске владе је истакао да је узалудно покушавао да телефонским путем контактира Клауса и да је чуо да је он идуће седмице у посјети Албанији, те да не зна шта он планира да учини.

Велику забринутост у ратификацију споразума осим Пољске изазива и опозициона британска Конзервативна странка.

Рејнфелт је рекао да је разговарао са лидером конзервативаца Дејвидом Камеруном, који је фаворит на изборима идуће године у Великој Британији и да је он најавио расписивање референдума уколико до тада не буде усвојен Лисабонски уговор.

"Давање сличних обећања му неће помоћи да постане могући нови шеф британске владе. За мене је Велика Британија земља која је већ ратификовала Лисабонски уговор. Британски избори биће најкасније одржани до јуна. Надам се да ће чешка страна дјеловати много брже", рекао је Рејнфелт.

Уколико Чеси одобре Лисабонски уговор прије гласања у Великој Британији, докуемент ће ступити на снагу.

Француски министар за европска питања Пјер Лелуш, такође је позвао Праг и Лондон да не буду на путу Лисабонског уговора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog