Svijet

Русија: Од 1993. ишчезло 6,6 милиона становника

МОСКВА - Број становника Русије смањен је од 1993. године за 6,6 милиона упркос значајном таласу имиграната, а ова тенденцији могла би још да се повећа, те постоји ризик да ће земља изгубити додатних 11 милиона људи до 2025. године, наводи се у извештају који је објавила УН.


У извештају Програма за развој УН који је назван "Русија суочена са демографским изазовом" наводи се да су главне посљедице недостатак радне снаге, старење популације, успорен економски раст и губитак снаге и динамизма.

Недавни напори Кремља, у погледу раста наталитета са иницијалним мјерама подстицаја женама, имали су позитивне резултате, али то неће имати великог утицаја дуже времена.

Према УН, приоритет за Русију је да смањи велику стопу смртности која је еквивалентна оној коју срећемо у појединим регионима црне Африке, па је зато потребна реформа јавног здравственог система и охрабривање људи за нови начин живота, који подразумијева углавном смањење конзумирања алкохола.

Према истраживању које је у јуну објаво "Лансет", у Русији је алкохол узрок смрти за више од половиние умрлих мушакараца између 15 и 54 године живота од 1991. године и распада СССР.

Иако број становништа у неким индустријализованим државама стагнира а могао би да опадне до 2025. године у Русији је број становника опао од 1992. године.

Стопа смртности у Русији једна је од највећих у развијеном свету, а просјечни животни вијек људи једва је 60 година.

Веома је велики број Руса који болују од кардиоваскуларних болести, чији узроци углавном нису познати, али већина експерата као главни разлог за висок степен смртности наводи алкохол.

Руска Федерација је 1950. године била на четвртом мјесту на планети по броју становника док је 2007. године пала на девето мјесто иза Бангладеша и Нигерије.

Према предвиђањима УН, Русија ће 2050. године бити на 15. мјесту иза Вијетнама.

Ових посљедњих 16 година велика миграција помогла је да се ублажи тај губитак људи, али то углавном је то ријеч о Русима који се враћају матици из бивших совјетских република, међутим сада и то "пресушује". Насупрот томе у деценијама које долазе могуће је да све већи број дипломираних Руса оде ка западној Европи гдје се због недостатка високошколованих људи нуде веће плате.

Осим борбе против алкохолизма Русија такође мора да охрабри имиграцију, оцијењује УНДП који процењује да ће бити потребно 15 милиона миграната до 2025. године да попуне упражњена мјеста.

Али, у овом случају потребно је уложити значајне напоре у погледу асимилације, додаје УН, јер су тренутно мигранти у Русији изложени дискриминацији, расизму, експлоатацији па чак и насиљу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog