Svijet

Гор Видал: Обама је неспособан ускоро војна дикататура

ЊУЈОРК - Познати амерички књижевник и интелектуалац Гор Видал каје се што је подржао Барака Обаму за предсједника, јер сматра да Обама није дорастао послу који обавља.


"У САД ћемо убрзо имати војну диктатуру, јер нико други не може држати ствари на окупу" - упозорава Видал у интервјуу "Њујорк тајмсу".

"Био сам испуњен надом. Био је најинтелигентнија особа коју смо имали на том мјесту након дуго времена. Али, неискусан је. Потпуно је неспособан да схвати војна питања. Понаша се као да је Афганистан магични талисман, у стилу: ‘ријешите то и ријешили сте тероризам'" - рекао је Видал, који је 1948. шокирао америчке критичаре својим књижевним радом о хомосексуализму.

Видал сматра да би америчке снаге требало да оду из Афганистана.

"Доживјели смо неуспјех у сваком аспекту нашег труда да покоримо Блиски исток. ‘Рат против тероризма' био је измишљен. Једина ствар коју сам мрзио цијели свој живот су лажљивци, а живим у држави лажљиваца. А није увијек било тако. Имали смо `псе чуваре` - медије. Данас нас медији припремају за рат у Ирану" - тврди Видал.

Амерички књижевник се још нада да би Обама, чија га је интелигенција импресионирала, могао да се поправи.

"Чак је и Буш знао да се генерали придобијају тако да им се да нова звјездица. Обама вјерује да је Републиканска странка - странка, а у суштини је покрет, попут Хитлерове младежи, који се базира на религиозној и расној мржњи" - тврди Видал и додаје:

"Кад странци чују ријеч ‘конзервативно' - мисле на љубазне старе људе како лове лисице. Они то нису, они су фашисти" - жесток је Видал.

Он данас вјерује да би Хилари Клинтон била бољи предсједник САД.

"Зна више о свијету и зна шта да ради са генералима. Историја је показала да женама, кад се уплету, то добро иде" - истакао је Видал, који предвиђа да ће идуће изборе добити републиканци.

Према његовом мишљењу, разлике између странака су мале.

"Сјетите се пуча из 2000. године, кад је Врховни суд намјестио селекцију, а не избор, најглупљег човјека у држави, господина Буша" - додао је Видал и навео да је "религиозна манија инфицирала политички крвоток САД".

Америка, сматра писац, нема класу интелектуалаца."Обама би био бољи у томе да се фокусира на едукацију. Не схваћа колико је тупа и игнорантна његова публика" - поручио је Видал.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog