Svijet

Русија поздравља билатералне разговре С.Кореје и САД

МОСКВА - Русија је данас поздравила одлуке Сјеверне Кореје и САД да одрже билатералне разговоре о нуклеарном разоружању Корејског полуострву, рекао је замјеник шефа руске дипломатије Александар Бородавкин.


САД су јуче изразиле спремност да разговара са Сјеверном Корејом уколико се врати у шестостране преговоре али је Вашингтон нагласио да циљ мора да буде "комплетна и поуздана денуклеаризација Корејског плуострва".

Портпарол америчког Стејт департмента Јан Кели реаговао је на најаву државних медија Сјеверне Кореје да је Пјонгјанг спреман да се врати у шестостране преговоре уколико буде постигнут напредак у одвојеним разговорима са САД.

"Поздрављамо чињеницу да су Сјеверна Кореја и САД спремне да одрже билатералан дијалог као увод за наставак процеса шестостраних преговора", рекао је Бородавкин.

Он је нагласио да су билатерални контакти већ остварени унутар оквира шестостраних преговора и то не само између Сјеверне Кореје и САД, већ и других учесника.

Сјеверна Кореја саопштила је данас да је спремна да се врати у шестостране преговоре о нуклеарном разоружању, али само под условом да прво одржи разговоре са САД како би се поправили "непријатељски односи".

Сјевернокорејски лидер Ким Јонг Ил дао је свој коментар на састанку одржаном касно синоћ са кинеским премијером Вен Ђијабаом, који се налази у посјети овој комунистичкој земљи.

Вен је стигао у тродневну посјету која је званично описана као "пут добре воље" у оквиру обиљежавања 60 година од успостављања дипломатских односа двије земље.

Пјонгјанг је у арилу објавио да напушта разговоре којима предсједава Кина, а у мају је извршио другу нуклеарну пробу.

Током јучерашњег Веновог разговора са сјевернокорејским званичницима, Пјонгјанг је поново изразио спремоста да се денуклеаризација оствари путем "билатералног и мултилатералног дијалога". Сјеверна Кореја оптужује САД за застој у преговорима и повезује питање денуклеаризације Сјевернокорејског полуострава са темпом глобалних разговора о нуклеарном разоружавању.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog