Svijet

Папандреу нови премијер Грчке

СОЛУН - Нови премијер Грчке Јоргос Папандреу преузео је дужност од Костаса Караманлиса. Папандреу је прво положио заклетву пред архиеписком Атине и цијеле Грчке Јеронимосом и предсједником земље Карлосом Папуљасом, након чега је услиједила примопредаја дужности.


Премијер Папандреу вечерас је објелоданио састав нове владе, што су директно преносили сви грчки електронски медији.

За сутра је предвиђено да сви министри и њихови замјеници положе заклетву пред грчким архиепископом, предсједником и премијером земље.

Ново у Влади Папандреуа је то да је смањио број министарстава на 14, тако што је нека министарства укинуо, а нека спојио.

Новост је и то што у Влади преовладавају млади људи из непосредног окружења Папандреуа, да се на челу многих министарстава налазе жене.

Новину представља што је Папандреу поставио замјеника Владе као координатора са свим министарствима, а ова функција припала је Тодору Пангалу, искусном члану ПАСОК и бившем дугогодишњем мионистру спољних послова и економије за вријеме владавине ове странке.

Министарство спољних послова Папандреу је задржао за себе, а оваквим потезом и стављајући најближе сараднике од повјерења на чело кључних министарстава економије, правде и унутрашњих послова, обезбиједио је себи, за грчке прилике, потпуну власт.

Папандреу долази на власт као велики побједник пријевремених парламентарних избора одржаних 4. октобра, јер је његовом личном заслугом највише допринио побједи ПАСОК-а.

Он је један од ријетких грчких политичара којег никада нису пратили скандали и који је успио у својој политичкој каријери да задржи морални интегритет.

Ово је процентуално највећа побједа ПАСОК у последњих 35 година.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog