Svijet

Бајден долази да умири савезнике у средњој Европи

ПРАГ/ВАРШАВА - Амерички потпредсједник Џозеф Бајден долази у посјету Прагу, Варшави и Букурешту крајем мјесеца, између 20. и 24. октобра, саопштила је чешка влада.


Други човјек САД поред разговора о билатералним темама у те три нове чланице ЕУ, жели и да их увјери да су за САД и даље важни савезници, иако је Вашингтон одустао од размјештања антиракетног штита у Средњој Европи, ракета пресретача у Пољској и радара у Чешкој.

У Прагу ће се Бајден срести с премијером Јаном Фишером и предсједником Вацлавом Клаусом, саопштио је портпарол чешке владе Роман Пророк.

Петодневну посјету Бајдена Европи најавила је данас званично Бијела кућа, а као главни циљ навела разговоре о привредној сарадњи, демократији и сарадњи с Чешком, Румунијом и Пољском у области безбједности.

У Чешкој се очекује да би на дневни ред могла да дође и тема евентуалне набавке америчких ловаца за чешко војно ваздухопловство.

Варшава очекује да ће јој Бајден донијети приједлог да се нова верзија противракетних мобилних система СМ3 размјести у Пољској до 2015. године као замјена за антиракетни штит од кога је 17. септембра одустао амерички предсједник Барак Обама.

Замјеник пољског министра одбране Стањислав Коморовски претходно је данас новинарима потврдио да је Варшава добила од САД такву понуду и да би о њој детаљније требало за двије недеље да преговара у Варшави висока делегација америчких војних стручњака.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog