Društvo

Спортом се бави 1,6 одсто бањолучана

БАЊА ЛУКА - У активно бављење спортом у спортским организацијама и спортско- рекреативним удружењима непосредно је укључено око 4 500 грађана свих узраста и категорија, што представља око 1,6 одсто укупног броја становника града Бања Лука.


Према подацима Одјељења за друштвене дјелатности бањалучке Административне службе, у граду активно дјелује 158 субјеката у области спорта и то 127 спортских организација у 29 грана спорта, затим 23 спортско-рекреативна удружења грађана, осам спортских организација и удружења особа са инвалидитетом, те 12 градских гранских спортских савеза, 15 гранских спортских савеза РС и три гранска спортска савеза БиХ.

Најмасовнија грана спорта је фудбал, који има 24 спортске организације, затим кошарка 11, карате девет, рукомет седам, шах седам, тенис пет итд.

"Подаци о броју спортских организација Града у протеклом периоду потврђују континуитет у квантитативном развоју спорта Града", истичу у Одсјеку за друштвене дјелатности и додају да се број спортских организација у посљедњих дванаест година кретао од 31 у 1996. години до 127 у 2009. године.

На подручју града Бање Луке у укупној површини од 283 900 метара квадратних изграђено је 111 спортских објеката као самосталних цјелина, који обухватају 201 спортски терен и уређену спортску површину.

Завидне успјехе на спортским такмичењима постизали су бањалучки боксери, стријелци, шахисти, падобранци, фудбалери, бициклисти, кајакаши, кошаркаши и други спортисти који су Бањој Луци подарили 12 медаља са олимпијских игара, 15 медаља са свјетских првенстава, шест медаља са европских првенстава, четири са универзијаде, 11 са медитеранских игара и 39 са балканских првенстава.

Бања Лука има и једног клупског првака Европе, побједника Средњоевропског фудбалског купа, те бројне прваке претходне Југославије, како у екипним тако и у појединачним спортовима.

За спорт и физичку културу из буџета Града ове године планирано је издвајање у износу од 2.307.700 КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog