Društvo

88 oдсто Хрвата не би напуштало земљу

ЗАГРЕБ - Тек седам одсто Хрвата жељело би да емигрира у другу државу, док 88 процената жели да остане упркос расту незадовољства због животног стандарда у Хрватској.


Према анкети агенције "Галуп" која је проведена у 2008. години, међу становницима на западном Балкану у истраживању о томе имају ли овакве планове, Хрватска у односу на остале државе у региону има далеко најмању пропорцију становника који би хтјели да потраже бољи живот у инострансвтву.

Проценат грађана Хрватске који су незадовољни животним стандардом порастао је на 49 одсто у прошлој години са 41 одсто у 2006. години, док је број оних који су задовољни животним стандардом пао на 49 одсто у 2008. години са 57 одсто двије године раније.

Чак 44 процената Хрвата сматра да се њихов животни стандард погоршава, сваки трећи Хрват сматра да се његов стандард не мијења, док 23 одсто испитаних осјећа побољшање.

Трећина испитана сматра да ван Хрватске постоје боље могућности него у њој, тако да су Хрватска и Црна Гора једине државе у којим већина становника сматра да има довољно могућности у садашњој држави, објављено је на порталу "банка.хр".

У осталим државама региона (Србија, Црна Гора, Албанија, Македонија, БиХ и Косово) између 15 и 25 одсто испитаника жељело би да се исели, док је у Албанији тај проценат чак 31.

Галуп сматра да не треба очекивати масовне миграције са западног Балкана, јер у региину живи 24,7 милиона становника, а 21 одсто је оних који желе да емигрирају у доби изнад 15 година, што би значило да је максимално 4,34 милиона потенцијалних емиграната, од који је конкретне планове у року од годину дана од провођења анкете имало само 17 одсто испитаника.

Најпожељније дестинације за миграцију становницима западног Балкана су Њемачка, САД и Швајцарска.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog