Nauka

НАСА ''напада'' Мјесец

ВАШИНГТОН - На јужном полу Мjесеца, ракета Америчке свемирске агенције (Наса) сутра ће, ако све буде ишло по плану, ударити у тло и подићи облаке честица у којима ће се тражити докази да на Земљином сателиту има воде.


Циљ Агенције је да потврди теорију да је вода, која ће бити кључни ресурс ако људи одлуче да се врате на Мjесец, скривена испод јалове мjесечеве површине.

Ракету ће у кратер Кабеус усмjерити Агенцијин Сателит за проучавање и очитавање лунарних кратера који је на Мjесец послат у јуну.

Експлозија ће имати снагу попут оне коју би направиле 1,3 тоне ТНТ и из кратера Кабеус ће избацити 350.000 килограма честица.

У старом кратеру тако ће бити направљен нови величине половине олимпијског базена.

Сателит ће четири минута по испаљивању ракете летjети у облацима честица са мjесечеве површине а његових девет инструмената анализираће прашину и комаде тла тражећи доказе да има воде.

Научници ће у року од сат времена знати да ли Мjесец крије воду.

Иначе, повратак на Мjесец преиспитују и НAСА и Бијела кућа.

Програм Агенције за евентуални повратак астронаута на Мјесец вриједан је 100 милијарди долара.

НАСА је 1999. нашла доказе присуства водоника, који може да буде индикатор присуства воде, и то у кратерима на оба мјесечева пола.

Од тада се вода тражи а научници се надају да је у кратерима до којих никада није допрла сунчева свјетлост сакривена велика количина леда.

Научници истичу да би вода на Мјесецу била вриједна као злато јер би, како се процјењује, транспорт воде на Мјесец коштао 50.000 долара по фунти (453,5 грама).

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog