Društvo

Влада РС: Измјене у додјели помоћи медијима

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске донијела је Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о додјели помоћи медијима у РС, због тога што је приликом расподјеле одобрене исплате од 5.000.000 КМ дошло до мањих пропуста.


"Званични списак медија у РС преузет је са сајта Регулаторне агенције за комуникације (РАК). У том преносу списка и прављењу приједлога за расподјелу, као и одређених усвојених критеријума и недовољног броја података од појединих медија који нам нису били на располагању, десили су се мањи пропусти", изјавила је шеф Бироа Владе РС за односе са јавношћу Вера Сајић.

Рјешавајући допунске захтјеве појединих медија, у којима су приложени неопходни документи, додала је она, Министарство саобраћаја и веза сматра да су неки захтјеви оправдани и да настале пропусте треба исправити.

"Један од усвојених критеријума при расподјели средстава био је да медијима који имају истоимени назив за ТВ станицу и радио додијелимо само износ средстава на име ТВ-станице. На тај начин смо додијелили ТВ ОСМ и Балкан телевизији по 45.000 КМ, а нисмо посебно за радио-станице Радио ОСМ и Балкан-радио", навела је Сајићева.

Она је напоменула да је увидом у додатне захтјеве као и њихове приговоре установљено да су то различите медијске куће, са сасвим другим власницима, па је само извршена прерасподјела средстава у оквиру већ одобрених износа и на списак се додају Радио ОСМ и Балкан-радио.

Према њеним ријечима, средства су намјенски одобрена за медије из РС, а на тај списак је грешком са преузетог сајта дошла и Обитељска ТВ "Валентино", за коју је накнадном провјером установљено да је регистрована у Брчко дистрикту.

"Како тамо постоји још неколико медијских кућа, а нису узете у обзир, сматрамо да по истом критеријуму треба изоставити и Обитељску ТВ Валентино", појаснила је Сајићева.

Сајићева је рекла да се средства намијењена овој телевизији прераспоређују на Радио-Љубић, који је техничком грешком испуштен са списка, и додатни износ за ЈП "Наша ријеч" - Радио станици Братунац, који покрива ширу регију у источном дијелу РС и то општине Братунац, Сребреницу, Скелане, Милиће, Власеницу, Шековиће и дио општине Зворник.

Сајићева је рекла да су средства одобрена и за Радио-Соколац, који је званично био на сајту РАК-а, додајући да је послије расподјеле новца дошло до промјене сајта, на којем сада стоји ЈП "Инфо центар" Соколац.

"Увидом у добијену документацију констатовали смо да је Скупштина општине Соколац још 10. априла 2009. године донијела Одлуку о престанку рада Радио Сокоца и да је у току његово брисање из судског регистра. Скупштина општине Соколац је у јануару званично основала и регистровала ЈП `Инфо центар` Соколац и средства треба додијелити тој медијској кући", додала је Вера Сајић.

Радио ОСМ, Радио-Балкан и Радио-Љубић добили су по 16.494 КМ.

Сајићева је навела да је још нераспоређено остало 7.886 КМ као резерва.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog