Svijet

Нациста Демјањук пред судом 30. новембра

БЕРЛИН - Суђење осумњиченом чувару нацистичког концентрационог логора за вријеме Другог свјетског рата Џону Демјањуку почеће 30. новембра према оптужници за помоћ при убиству 27 900 Јевреја, саопштено је данас из суда у Њемачкој.


Суђење 89-годишњем пензионисаном раднику америчке аутоиндустрије највјероватније ће бити посљедње ове врсте у Њемачкој.

Процес пред судом требало би да траје до 6. маја 2010. године мада се може продужити у случају потребе.

Њемачко Тужилаштво терети Демјањука, који је рођен у Украјини да је био чувар у логору Собибор у окупираној Пољској у периоду између априла и јула 1943. године.

Према оптужници Демјањук је спроводио мушкарце, жене и дјецу у гасне коморе у концентрационом логору Собибор.

Поред Тужилаштва, Демјањука терети још девет лица који су родбина жртава у концентрационом логору.

Демјањук је из САД у Њемачку депортован у мају.

Судство се случајем Џона Демјањука бави још од средине седамдесетих година прошлог вијека. Припадници америчких служби су га 1977. године ухапсили у држави Охајо, а затим је Министарство правде САД покренуло поступак за одузимање држављанства.

Власти САД су га 1986. године изручиле Израелу, гдје му је двије године касније досуђена смртна казна због почињених ратних и злочина против човјечности. Међутим, Врховни суд Израела је 1993. године ослободио Демјањука уз образложење да су се појавили докази према којима он можда није тражена особа.

Након ослобађајуће пресуде, он се вратио у САД, чије је држављанство поново добио. Амерички суд му је поново одузео држављанство 2002. године, а судија имиграционог суда је 2005. године донио одлуку да Демјањук може бити депортован у Њемачку, Пољску или Украјину.

Тужилаштво из Минхена издало је налог за његово хапшење у марту, да би изручење било организовано и спроведено током маја.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog