Svijet

Лех Качински неће потписати Лисабонски уговор

ВАРШАВА - Пољски предсједник Лех Качински неће потписати Лисабонски уговор 11. октобра, изјавио је данас брат шефа пољске државе Јарослав Качински.


"То су медијске спекулације. Ако је Александар Шчиглов заиста рекао како је објављено у медијима, онда то значи да је он погрешно информисан. Према ономе што ја знам, а упознат сам са ситуацијом, потписивања неће бити 11. октобра" рекао је Јарослав Качински.

Познато је да Јарослав Качински има јак утицај на брата и он је на челу највеће опозиционе партије у Пољској.

Други сарадник предсједника Павел Випич, такође је рекао да не очекује да ће Лех Качински потписати реформски документ ЕУ 11. октобра. Један од сарадника пољског предсједника Александар Шчиглов рекао је раније да ће Лех Качински потписати 11. октобра Лисабонски уговор чиме би текст ступио на снагу.

"Предсједник је одржао ријеч. Рекао је да ће без одгађања послије потврдног одговора на референдуму у Ирској потписати споразум. То ће и учинити 11. октобра", рекао је Шчиглов.

Ирски гласачи су на референдуму одржаном 2. октобра великом већином подржали Лисабонски уговор.

Уколико Качински потпише Лисабонски уговор то значи да преостаје да још само чешки предсједник Вацлав Клаус потпише документ којем, како би ступио на снагу, треба подршка свих 27 чланица европског блока.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog