Svijet

Луксембург против Тонија Блера као европског предсједника

БЕРЛИН - Шеф дипломатије Луксембурга Жан Аселборн рекао је данас да је он против тога да бивши британски премијер Тони Блер буде именован на функцију првог европског предсједника.


Белгија, Луксембург и Холандија су почетком седмице у заједничком писму навели своје виђење идеалног шефа Еврвопског савјета, према којим Блер није најбољи избор за ту функцију, али је Аселборн у својим коментарима био много одређенији.

"Тони Блер нема потребан профил о питањима ЕУ или већим темама из свјетске политике. Он је више раздвајао него што је уједињавао", рекао је Аселборн за њемачки дневник "Зидојче цајтунг", чиме је је указивао на снажну подршку Блера војној акцији предвођеном САД на Ирак 2003. године.

Према његовим ријечима, веће чланице ЕУ често за себе преузимају важније функције у Бриселу.

Он је нагласио да "ЕУ жели да на главној функцији у Унији буде неко ко ће знати како да штити интересе европског блока.

Функција предсједника ЕУ неће ступити на снагу прије него што Лисабонски уговор не буде ратификован у свих 27 чланица европског блока и након што су то крајем протекле седмице на референдуму учинили ирски гласачи преостају још Чешка и Пољска, како би процес био окончан.

Бивши британски премијер појавио се као рани фаворит за ту функцију и за то је добио подршку британске владе, али и Француске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog