Svijet

Ал Каида позива Ујгуре на џихад против Кине

ДУВАИ - Лидер сјеверноафричког огранка Ал каиде Абу Јахија ал Либи позвао је данас Ујгуре да покрену свети рат /џихад/ против кинеских власти и позвао је муслимане широм свијета да пруже подршку својој браћи по вјери, јавила је америчка обавјештајна група СИТЕ, задужена за праћење исламистичких интернет страница.


"Дужност је сваког муслимана да стане на страну своје рањене браће у источном Туркестану", рекао је Либи на видео снимку објављеном на једној од исламистичких интернет страница.

Источни Туркестан је име које Ал каида користи за кинески регион Синђијанг.

Ујгури из Синђијанга жале се да су изложени културној и вјерској дискириминацији кинеских власти под изговором борбе против сепаратизма.

Кинеске власти саопштиле су да је у немирима у пријестоници Синђијанга Урумћију које су 5. јула покренули Ујгури страдало 184 лица, углавном Хан Кинеза, а да је повријеђено више од 1 600.

Ал каида је у јулу први пут запријетила да ће напасти кинеске интересе у иностранству као знак одмазде због страдања муслимана у Синђијангу.

Позив Ал каиде врло брзо су одбацили лидери Ујгура.

Лидер Ујгура у егзилу Рабија Кадир рекла је да је против употребе насиља у кампањи за добијање већих права за ову етничку групу у Синђијангу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog