Republika Srpska

Споразум о финансијској сарадњи између БиХ и Њемачке

САРАЈЕВО - Министар финансија БиХ Драган Вранкић и амбасадор Њемачке у БиХ Јоахим Шмит потписали су данас у Сарајеву Споразум о финансијској сарадњи у 2008. години у укупној вриједности од 60 милиона евра.


Овим средствима биће финансиран пројекат "Снабдијевање водом и уклањање отпадних вода Бања Лука" у износу од 14 милиона евра и пројекат "Вјетроелектрана Херцеговина" у износу од 46 милиона евра.

Потписивање Споразума је предуслов за исплату средстава Њемачке развојне банке /КфW/.

Вранкић је истакао да је данашњи Споразум један у низу потписаних са Њемачком од 1999. године и да је тренутно у фази имплементације.

"Њемачка развојна банка је имплементатор овог споразума и већ дужи низ година стоји на услузи институцијама у БиХ што је веома значајно", рекао је новинарима Вранкић.

Он је истакао да су услови кредитирања веома повољни, односно да је рок отплате 14 година, а грејс период три године.

Вранкић је изразио наду да ће сарадња Владе Њемачке и институција у БиХ успјешно бити настављена и у наредном периоду.

Шмит је нагласио да Њемачка жели пружити подршку БиХ у повећању енергетске безбједности и задржавању стабилности у погледу емисије штетних гасова и истовремено дати важне импулсе економији.

"Енергетским пројектима, које Њемачка већ годинама потиче у БиХ се не стварају само радна мјеста, него се истовремено побољшава и финансијска ситуација јавног сектора и доприноси побољшању биланса успјеха. Пројекат водоснабдијевања је веома битан за грађане, али и за заштиту животне средине", рекао је Шмит.

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић истакао је да је овај пројекат значајан у стратегији развоја тог града од 2007. до 2015. године и да је систем водоснабдијеваља и уклањања отпадних вода у врху приоритета.

"На 14 милиона евра, који су обезбјеђени путем Њемачке развојне банке, још два милиона евра обезбиједила је ЕУ. То је веома значајно за наш град и обезбјеђивање бољих услова живота за све наше становнике", рекао је Давидовић.

Он је изразио задовољство што су обезбијеђена средства за те пројекте.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog