Svijet

Русија и САД заједно утврђују мирољубивост иранског нуклеарног програма

МОСКВА - Русија и САД данас су поручили да ће заједно радити на утврђењу да ли ће се ирански нуклеарни програм у потпуности користити у мирољубиве сврхе.


Амерички државни секретар Хилари Клинтон је, након разговора у Москви са колегом Сергејем Лавровом, истакла да Иран и даље "изазива велику забринутост".

САД желе да се Русија сагласи са увођењем додатних санкција Ирану уколико Техеран не суспендује процес обогаћења уранијума. Лавров је рекао да је Русија "веома резервисана" о том питању.

Иран је недавно објелоданио постојање другог постројења за обогаћење уранијума, које се налази у близини града Ком, али тврди да ће програм искључиво бити коришштен у мирољубиве сврхе.

Хилари Клинтон, која се налази у Москви на крају своје европске турнеје, изјавила је да су њени разговори са Лавровом били "обимни и продуктивни".

"Вјерујемо да Иран има право на мирољубиву енергију, али не и на нуклеарно наоружање", рекла је Клинтонова и додала да је Русија сагласна са Вашинтоном о том питању.

Она је истакла да - уколико тренутни разговори између свјетских сила и Ирана пропадну - онда су нове санкције неизбјежне, али је нагласила да су у овој фази преговори и даље пожељнији пут.

Лавров је рекао да ниједна земља - за рјешење спора са Ираном - једна од друге није тражила било шта, али да се "ставови подударају."

Амерички државни секретар треба касније да се састане са предсједником Русије Дмитријем Медведовом у његовој резиденцији изван Москве.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog