Svijet

Подијељене алтернативне "Нобелове награде"

ЈОХАНЕСБУРГ - Рене Нгогнго из Конга изабран је за добитника "алтернативне Нобелове награде" због залагања за заштиту кишних шума у својој земљи од уништавања и изградњу политичке подршке за њихово одрживо кориштење.


Додјелу наградe финансира од 1980. године шведско-њемачки филантроп Јакоб фон Уескул, који сматра да комисија за додјелу Нобелових награда занемарује одређена достигнућа.

Нгонго је изјавио да је награда услиједила у "право вријеме", пошто су у току припреме за састанак у Копенхагену, у децембру, на коме ће бити састављен нацрт новог глобалног климатског пакта.

Он је 1994. године основао групу за заштиту природе која је указала на погубност тога што су сукобљене фракције у Конгу од 1996. до 2002. године уништавале шуме и пљачкале минералне ресурсе.

Директор међународних активности "Гринписа" Герд Лејполд похвалио је активисте као што је Нгонго.

"Надамо се да ће предсједник САД Барак Обама преточити своју Нобелову награду за мир у стварну акцију за заштиту од климатских промјена на децембарској конфернцији у Копенхагену, али људи као што је Рене Нгонго већ су почели да подижу велики терет", рекао је Лејполд.

Алин Вар из Новог Зеланда добила је награду за мировну едукацију у посљедње двије деценије и залагање за укидање нуклеарног наоружања.

Аустралијанка Кетрин Хемлин награђена је због залагања за јачање здравствене заштите жена у Африци.

Нгонго, Вар и Хемлин добиће и новчане награде од по 50.000 евра.

Почасну награду, без новчаног дијела, добио је канадски активиста за заштиту природе Дејвид Сузуки, за подизање свијести о климатским промјенама.

Награде ће бити уручене на церемонији у шведском парламенту 4. децембра, шест дана прије уручења Нобелових награда.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog