Društvo

Ниш у европској асоцијацији градова културе

НИШ - Градско вијеће Ниша усвојило је Приједлог одлуке о приступању Ниша Асоцијацији европских градова кулуре (Alliance de Villes Européennes de Culture - AVEC).


Циљ приступања Асоцијацији је усвајање европских стандарда квалитета у управљању културном и историјском баштином града, као и управљању актуелним културним стваралаштвом и њихово развијање у складу са принципима одрживог развоја, саопштила је Информативна служба Ниша.

AVEC је међународна мрежа 30 културно-историјских градова из 11 земаља Европе, којој су до сада приступили градови из Белгије, Бугарске, Хрватске, Шпаније, Француске, Мађарске, Италије, Малте, Португалије, Румуније и Србије.

Мрежа је формирана 1997. године са сједиштем у француском граду Арлу. Централна канцеларија ове асоцијације налази у Туру у Француској.

AVEC данас окупља градове и територије европских земаља који имају богату историју и културно насљеђе, а посвећени су томе да своју баштину употребе као добру базу на којој треба градити одрживе градове, односно као вектор одрживог развоја.

Заједнички циљ чланова Асоцијације је изградња европских региона заснованих на уважавању различитости и интеракцији између култура. Један од најважнијих циљева чланова јесте да се локално насљеђе учини једним од главних потенцијала за економски, друштвени и културни развој градова и територија у духу Повеље AVEC мреже, која обавезује чланове да поштују европске стандарде у управљању културном и историјском баштином који подразумијевају, између осталог, заштиту културних добара од комерцијалне злоупотребе.

Досадашњи једини представник Србије у Асоцијацији европских градова културе је нишка градска општина Медијана која је постала члан AVEC-а 2008. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog