Svijet

За Кубанца шпијуна, 22 године затвора

МАЈАМИ - Федерални судија Сједињених Америчких Држава је, једном шпијуну са Кубе, укинуо доживотну казну затвора, осудивши га на 22 године.


Кубац Антонио Гереро (50), који је живио у америчкој држави Флорида, у затвору налази од 1998. године и остало му је да, умјесто до краја живота, у затвору проведе још 11 година.

Амерички апелациони суд прошле године је одбацио првобитну пресуду суда, оцијенивши је као престрогу за учешће у кубанској шпијунској мрежи која је покушавала да продре у америчке војне објекте и шпијунирала кубанску заједницу у егзилу на Флориди.

Гереро и још четворица ухапшени су 1998. године као припадници ткз. „Весп мреже" које је послата САД да се инфлитрира у кубанске групе у егзилу које су опозиција кубанској комунистичкој влади које је водио лидер Фидел Кастро.

Случај те петорке дуго је био камен спотицања између САД и Кубе која је затражила њихово пуштање на слободу, наводећи да су они хероји који су покушали да спријече терористичке нападе од стране екстремиста у редовима Кубанаца у егзилу.

Њих је осудио суд у Мајамију 2001. године по 26 тачка за шпијунажу и добили су затворске казне од 15 година до доживотне робије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog