Svijet

Обамина реформа здравства 'прошла' у Сенату

ВАШИНГТОН - Комитет за финансије америчког Сената одобрио је нацрт закона о реформи система здравствене заштите у САД, што је кључни корак у покушајима америчког предсједника Барака Обаме да изврши реформу овог система.


Реорганизација система здравствене заштите била једно од најважнијих предизборних обећања предсједника Обаме, а сада је на унутрашњополитичком плану приоритет његовог мандата.

За усвајање нацрта закона гласало је 14 сенатора, док их је девет гласало против.

Обама је поздравио усвајање нацрта закона називајући то "критичним каменом темељцем".

"Ближе смо него икада усвајању реформе здравственог система, али нисмо још на циљу. Сада је вријеме да једне друге потапшемо по леђима и да наставимо даље како би завршили посао", рекао је Обама.

Члановима Комитета из редова Демократске странке у подршци нацрту закона први пут се придружио и један републикански сенатор, Олимпија Сноу.

Она је објављујући своју одлуку да подржи нацрт закона рекла "да кад вам историја упути позив, онда је упућен".

Сноу је, међутим, нагласила да то не значи да ће подржати и касније верзије нацрта закона.

Нацрт закона, који је написан послије вишеседмичне огорчене међустраначке дискусије предвиђа улагање 829 милијарди долара током десет година, како би се смањила цијена здравственог осигурања и већини Американаца пружило осигурање које себи могу да приуште.

Своју верзију нацрта закона припрема и сенатски Комитет за здравство и уколико и она буде усвојена, двије верзије ће бити комбиноване како би потом, као јединствен нацрт закона, биле представљене Сенату и дате на гласање.

Према ријечима аналитичара, нацрт закона је прешао тек прву препреку на дугом путу до коначног усвајања, али је покушај предсједника Обаме да реформише систем већ стигао даље од покушаја његовог демократског претходника Била Клинтона деведесетих година прошлог вијека.

Тада ни један од комитета није усвојио нацрт закона.

Предсједник Обама сматра да сви Американци имају право на здравствену заштиту, да се раст цијена унутар система мора зауставити, те да се приватним осигуравајућим компанијама не смије дозволити да ускрате или укину здравствену заштиту у случају тешке болести.

Његови критичари, међутим, сматрају да су предложене реформе прескупе и да представљају превелико уплитање владе у област здравствене заштите.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog