Društvo

Глигорић: Имамо застарјели концепт земљишне администрације

БАЊА ЛУКА - Директор Републичке геодетске управе за имовинско-правне послове Тихомир Глигорић оцијенио је да Нацрт закона о земљишним књигама, који је усвојила Народна скупштина Републике Српске није добар, јер предвиђа преношење надлежности са извршне власти на судове, а тиме и на Високи судски и тужилачки савјет БиХ, али и лошије услуге грађанима, институцијама и инвеститорима.


"Нацрт је рађен без учешћа Управе. Ријеч је о застарјелом концепту земљишне администрације који није у складу са европским стандардима, а који је наметнуо бивши високи представник Педи Ешдаун путем Закона о земљишној књизи, којим су из катастра и јединствене евиденције стварене двије евиденције, једна у катастру, а друга на суду. На тај начин смо добили реформу која није предвидјела ни вријеме завршетка ни финансијска средства'', рекао је Глигорић.

Он је истакао да Нацрт остаје при том старом моделу којим се реформа земљишне администрације не може завршити за 50 година.

''Тврдим да за 50 година не можемо завршити ту реформу. Зато смо дужни да направимо анализу стања и видимо да идемо у погрешном смјеру и окренемо се стандардима попут `Брајтона 2014`, као што су недавно урадиле Шведска и Словенија, а на одличном путу су Србија, Црна Гора и Македонија. Он предвиђа јединствену евиденцију, у складу са европским стандардима, а то значи да Управа води обје евиденције, ону о катастру непокретности и о правима на непокретностима'', објаснио је Глигорић.

Он је нагласио да судови сигурно неће моћи да раде оном брзином као и Управа, што ће се одразити на квалитет пружања услуга грађанима, институцијама и инвеститорима.

''Када смо вршили експропријацију на аутопуту Бања Лука - Добој, Влада је Управи дала задатак и поставила рок. Ми смо, као извршни орган, то могли завршити у предвиђеним роковима. Ако такве налоге буде давао суд, велико је питање да ли ће бити ефикасни, а ја тврдим да неће и да ће све капиталне инвестиције у будућности каснити. То је обзиљан проблем'', сматра Глигорића.

Он је истакао да су аустријске колеге министру правде РС Џерарду Селману и њему, током недавне посјете Министарству правде и Катастру Аустрије, напоменуле да такозвани ''Ларис програм'' који имају судови није добар, да нема могућност допуна и не подржава промјене.

Глигорић је рекао да ће Управа изнијети своје замјерке не предстојећој јавној расправи о Нацрту закона о земљишним књигама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog